Miért fontos a megbeszélés?

Forrás: Lege Artis
Megjelenés időpontja: 2014. december 20.
Jeanette Bicknell 2013 júniusi cikke alapján az ismertetőt összeállította: Papp Tímea

Az ontarioi Emberjogi Bizottság emberjogi ügyeinek eljárás politikáját tanulmányozva, a legjobban az döbbentett meg, hogy mediációt vagy facilitáló beszélgetést ajánlanak akkor is, ha nyilvánvaló, hogy az csak minimális eredménnyel járhat. Miért lenne jó ötlet a mediáció vagy a megbeszélés, amikor egy konfliktusban még senki sem sérült, illetve nyilvánvaló, hogy az egyik félnek igaza van, míg a másik fél hibás?

Mégis találtam olyan okokat, ami miatt mindenképpen jó ötlet a beszélgetés megtartására.

Ha nem jön létre megállapodás, akkor is tisztul a kép a vita során. Amikor az emberek konfliktusokba bonyolódnak, szükségét érzik annak, hogy álláspontjukat kifejthessék. Szeretnék, ha a másik oldal is megérté érzéseiket, helyzetüket, még akkor is, ha tudják, ez nem fog konkrét változást eredményezni. Egy őszinte megbeszélés, mediátori közreműködéssel vagy anélkül, mindig segíthet a változás elérésében.

A beszélésnek nevelő hatása is lehet. A konfliktusok néha azért alakulnak ki, mert az emberek nincsenek tisztában a szabályokkal és mások jogaival. sőt sok esetben nem tudják, mit érez a másik, és azt sem, hogy apróságok milyen fontosak lehetnek. A megbeszéléssel csökkenthető a jövőbeni félreértés és a véletlen megbántás lehetősége. Konfliktusok során sértettségünkben, haragunkban direkt fájdalmat akarunk okozni a másiknak. Előfordul azonban, hogy úgy viselkedünk, mint elefánt a porcelánboltban, semmi szándékosság nincs bennünk, mégis komoly sérüléseket tudunk előidézni.

Ha a szabályok világosak, akkor is szükség lehet az részletek a megvitatására. Régebben egy játszótér mellett laktam, ahol ki volt téve egy tábla: "Tisztelj mindenkit!" Mit is jelentett ez, hogyan kell eszerint viselkedni? Már két embernek is eltérő arról a véleménye, hogy mit jelent mások tisztelete. Valószínű, hogy aki a táblát írta, egy pontosan meghatározott viselkedésre gondolt, és fel sem merült benne, hogy ez mások számára egyáltalán nem ilyen egyértelmű. Ebben az esetben is az elvárt és tiltott szabályok pontosítására lett volna szükség a félreértések és a konfliktusok elkerülése érdekében.

Mások nézőpontja a miénket is világosabbá teheti. Ez még akkor is igaz, ha bizonyos témákban nem változik a véleményünk. Hasznos lehet más szempontokat megismerni, mert ez lehetőséget teremt számunkra, hogy tisztázzuk önmagunkban, miért ez a véleményünk, és segít bennünket abban, hogy megerősítsük vagy módosítsuk álláspontunkat.

Az értő meghallgatás (active listening) megismertetett bennünket a meghallgatás fontosságával a konfliktusok megoldásában. Ahogy a népi bölcsesség tartja, a problémákról beszélni kell. A problémát megosztani valakivel, jóval eredményesebb, mintha csak önmagunkban gondolkodnánk róla. A beszélgetéshez azonban hallgató is szükséges. Sajnos a legtöbb ember, inkább beszél, ahelyett, hogy meghallgatná a másikat. Nehéz felismerni egy másik ember érzéseit, nehézségeit. Mivel nem tudunk a bőrébe bújni, a legtöbb, amit tehetünk, hogy figyelmesen meghallgatjuk őt.

Ezért amikor a legközelebb egy konfliktusról az lenne a véleménye, hogy "ezen nincs mit megvitatni", kérem, gondolja azt végig, mert a vitapartnerek számára a lehető leghasznosabb dolog, ha mégis rá szánják magukat egy tisztázó beszélgetésre.

 


vissza


Iratkozzon fel hírlevelünkre

Aktuális képzések

Mediátor alapképzés
Időpont: egyeztetett időpontban

Haladó mediátor képzés

Időpont: egyeztetett időpontban

Továbbképzés mediátoroknak
Képzés 1.: egyeztetett időpontban
Képzés 2.: egyeztetett időpontban

Szupervízió
Időpont: egyeztetett időpontban

Szakmai cikkek

A párbeszéd művészete és a mediáció jövője
Papp Tímea, Lege Artis.

Miért fontos a megbeszélés?
Papp Tímea, Lege Artis.