Szakmai cikkek

A párbeszéd művészete és a mediáció jövője

Forrás: Lege Artis
Megjelenés időpontja: 2015. március
Katherine Triantafillou 2015. februári cikke alapján az ismertetőt összeállította: Papp Tímea

Olyan megrendítő események zajlanak a világban, hogy kétségeim támadtak azt illetően, vajon a világ problémáit az egyre több „háborús beszédtéma” megoldja-e. Lehet, hogy inkább több békével kapcsolatos megbeszélésre lenne szükségünk. Bár elég jó meglátásaim vannak a jövőre vonatkozóan, most igazán bajban vagyok, mert nincs határozott képem arról, hogyan alakul majd a mediáció.

Tárolt változat

Miért fontos a megbeszélés?

Forrás: Lege Artis
Megjelenés időpontja: 2014. december 20.
Jeanette Bicknell 2013. júniusi cikke alapján az ismertetőt összeállította: Papp Tímea

Az ontarioi Emberjogi Bizottság emberjogi ügyeinek eljárás politikáját tanulmányozva, a legjobban az döbbentett meg, hogy mediációt vagy facilitáló beszélgetést ajánlanak akkor is, ha nyilvánvaló, hogy az csak minimális eredménnyel járhat. Miért lenne jó ötlet a mediáció vagy a megbeszélés, amikor egy konfliktusban még senki sem sérült, illetve nyilvánvaló, hogy az egyik félnek igaza van, míg a másik fél hibás?

Tárolt változat

Az érzelmek jelentősége a mediációban

Forrás: Lege Artis
Megjelenés időpontja: 2014. szeptember
Julie Denny 2013. júniusi cikke alapján az ismertetőt összeállította: Papp Tímea

Az amerikai - és általában az üzleti - kultúra nem bátorítja az érzelmek kommunikálását a mediációban, a racionalitást jóval többre értékeli. Miközben a tapasztalatok azt mutatják, hogy a mediációs esetek döntő többsége megoldhatatlan, ha az érzelmi összetevőket figyelmen kívül hagyják.

Tárolt változat

"Sajnálom, hogy úgy érezted..."

Forrás: Lege Artis
Megjelenés időpontja: 2013. február
Michael Jacobs 2012. decemberi cikke alapján az ismertetőt összeállította: Papp Tímea

A mediációra az emberek gyakorta a bocsánatkérés igényével érkeznek. Elpanaszolják, hogy nem hallgatták meg őket, tiszteletlenül és becstelenül bántak velük.

Tárolt változat

Nevezzük nevén az érzelmeket!

Forrás: Lege Artis
Megjelenés időpontja: 2012. december
Maria Simpson 2012. júniusi cikke alapján az ismertetőt összeállította: Papp Tímea

Amikor tudatosul bennünk, hogy egy nézeteltérés részeseivé váltunk, az első reakciónk érzelmi reakció lesz.

Akár munkahelyi, akár családi, akár jogi procedúráról van szó, a sértettség, amit érzünk, agyunk ugyanazon területén megy keresztül, ahol a fizikai fájdalmat érezzük, és ez akadályozója lehet annak, hogy ésszerű megoldásban gondolkodjunk. A sérelem nevesítése nélkül hozhatunk döntéseket, de nem oszlathatjuk el a mélyben megbújó fájdalmat vagy az igazságtalanság érzését.

Tárolt változat

A harag rossz tanácsadó

Forrás: Lege Artis
Megjelenés időpontja: 2012. december
Jeanette Bicknell 2012. júliusi cikke alapján az ismertetőt összeállította: Papp Tímea

A harag olyan dolgok kimondására és olyan tettek elkövetésére is késztet, amit később megbánunk, amit az indulat gőze nélkül sohasem tennénk. A düh komoly károkat okozhat, az önvádtól kezdve egészen a másik fizikai bántalmazásáig terjed a skála. Egy buddhista mondás szerint a dühöngéshez való ragaszkodás olyan, mint amikor valaki egy izzó széndarabot szorongat a kezében azzal a céllal, hogy azt hozzá vágja valakihez, miközben a forró szén  őt égeti meg.

Tárolt változat

Mediáció a sportvitákban

Forrás: Lege Artis
Megjelenés időpontja: 2012. szeptember
Travis Bell 2012. júliusi cikke alapján az ismertetőt összeállította: Papp Tímea

A mediáció egyedi jellegzetességei nagyon sok játékos - sportvezető között feszülő problémára jelenthetnek gyógyírt napjaink sportpiacán. A mediáció gyors, költséghatékony eszköz bármilyen típusú probléma megoldására. Bizalmas jellege nyílt kommunikációt tesz lehetővé a felek között, ami nemcsak megőrzi, hanem erősíti is a jövőbeni munkakapcsolatokat.

Tárolt változat

Az érzelmi bevonódás a "Békét bíró!" című sorozatban

Forrás: Lege Artis
Megjelenés időpontja: 2012. szeptember
Alex Dukhovny 2012. márciusi cikke alapján az ismertetőt összeállította: Papp Tímea

Amikorra ezt a cikket sikerült megírnom, addigra már kollégáim szinte mindent megírtak a sorozatról, amit magam is szerettem volna. Mivel azonban 2012 márciusától indul a második évad, mégis összeszedtem mindazt, amit lényegesnek tartok, és ami megkülönbözteti a Kate Reedet alakító mediátornőt a valódi mediátortól.

Tárolt változat

Tanácsok kezdő mediátoroknak

Forrás: Lege Artis
Megjelenés időpontja: 2012. április 27.
Paul Stenzel 2012. februári cikke alapján az ismertetőt összeállította: Papp Tímea

Az új esztendő alkalmából kicsit visszanéztem fejlődő mediációs praxisomra. A csaknem száz gyermekfelügyeleti és polgári mediációval a hátam mögött ugyan még mindig közelebb érzem magam a kezdő mediátorokhoz, de már eljutottam már odáig, hogy a tapasztalataimról beszámoljak.

Tárolt változat

Az ügyvédek ellenállása a mediációval kapcsolatban

Forrás: Lege Artis
Megjelenés időpontja: 2012. április 27.
Bryan Clark 2012. januári cikke alapján az ismertetőt összeállította: Papp Tímea

Az ügyvédek és a mediáció viszonya régóta vitás kérdés. Rengeteg írás született a témában. A vélemények nagyon megosztóak. A vita sok kérdést vet fel. Akadályozzák az ügyvédek a mediációt? Ha igen, miért ez a helyzet? Esetleg járatlanok ebben az eljárásban? Vagy a mediáció és az ügyvédi modus operandi kulturálisan hadilábon állnak egymással? A pénzügyi megfontolások miatt fordítanak hátat az ügyvédek a mediációnak? A szerencsétlen ügyfelek tehetetlenek az ügyvédek makacs ellenállásával szemben?

Tárolt változat

Családi vállalkozások konfliktusai

Forrás: Lege Artis
Megjelenés időpontja: 2012. március 19.
Írta: Lovas Zsuzsa és Virág András

A családi vállalkozás nagyszerű hely, ha jól csinálják, és pokol, ha rosszul.

Magyarországon a családi vállalkozások adják az összes mikro, kis- és középvállalkozás 70%-át.
A családi vállalkozások 80%-ának nincsenek nagyratörő céljai, csupán arra törekszenek, hogy eltartsák a családot. Természetesen nem igaz az az állítás, hogy a családi vállalkozásokban csak a család belviszályai okoznak problémát, hiszen legtöbbjük tőkehiánnyal küzd, termékeit a piacokon nehezen tudják értékesíteni, és kezdetleges a marketin és humán erőforrás gazdálkodásuk is. A legtöbb problémát azonban mégis a család konfliktusos működése okozza.

Tárolt változat

Családi vállalkozások konfliktusainak mediálása

Forrás: Lege Artis
Megjelenés időpontja: 2012. március 19.
Joe Epstein és Robin Mcdonald, 2011 szeptemberi cikke alapján írta: Papp Tímea

A családi vállalkozásokban az alapító atyák jelenléte mindig érezhető. ők alapították a vállalkozást, ők leheltek életet bele, ők virágoztatták fel. Ezeknek a szellemeknek az elvárásai olykor motiválnak, máskor nyomasztóan hatnak. És ha végleg eltávoznak, egy csomó megválaszolatlan kérdést hagynak maguk után.

Tárolt változat

Egyszer szólok, kétszer szólok, harmadszorra kiküldelek a teremből

Forrás: XIX/4 Pannonhalmi Szemle
Megjelenés időpontja: 2011. december
írta: Lovas Zsuzsa

Napjainkban egyre több iskolai konfliktusról szóló hír jelenik meg a sajtóban. Felmerül a kérdés: Hogyan tanítsuk meg a következő nemzedéket a konfliktuskezelésre? Milyen megoldások léteznek a sokszor fizikai agresszióval járó összeütközések megelőzésére? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kerestük a választ.

Tárolt változat

Miért nem megyek mediátorhoz

Forrás: Lege Artis
Megjelenés időpontja: 2011. november 4.
írta: Lovas Zsuzsa

Karinthy Frigyestol kölcsönöznénk néhány gondolatot, hogy miért is nem járnak az emberek mediátorhoz. Karinthy humora mindmáig utolérhetetlen, éleslátása és az élet dolgaiban való jártassága semmit nem veszített értékéből és aktualitásából.

Tárolt változat

Ellenállás a mediációval szemben

Forrás: Lege Artis
Megjelenés időpontja: 2011. november 4.
Írta: Virág András

Mediátorok képzésével foglalkozunk. Képzéseinket áthatja résztvevőink lelkesedése és elkötelezettsége a mediáció módszertana mellett. Gondot csak az jelent, amikor szupervízióra kerül a sor, és résztvevőinknek szembesülnek azzal, hogy egy valódi esetet kellene mediálniuk. Első kérdésük: "De honnan szerezzünk esetet?"
A mediációval szembeni ellenállásokat résztvevőink beszámolói és saját tapasztalataink alapján gyűjtöttük össze.

Tárolt változat

Hogyan győzzük le a mediáció elkerülésének 3 fő okát?

Forrás: Erica Becks
Megjelenés időpontja: 2011. november 4.
Az ismertetőt írta: Papp Tímea

Sokak számára a mediáción való részvétel gondolata ijesztő vállalkozásnak tunik. Rengeteg korlát létezik az emberek fejében, ami akadálya lehet annak, hogy rátaláljanak a mediációs megoldásra. Pontos információkkal azonban bárki képes túllépni ezeken az akadályokon és hatékonyan használni konfliktusa megoldásásra a mediációt. Vizsgáljuk meg ezt a három okot, ami miatt az emberek a leggyakrabban elkerülik a mediációt:

Tárolt változat

E.A.R. Empátia, figyelem és tisztelet (Bill Eddy)

Forrás: Lege Artis
Megjelenés időpontja: 2011. szeptember 2.
Az ismertetőt írta: Papp Tímea

Mindenkivel elofordulhat, hogy nehéz helyzetbe kerül. Az angol nyelvu szójáték ear (fül) technika segít a bajba jutott emberek megnyugtatásában. Az E.A.R.-nak (Emphathy, Attention, Respect) jelentése, empátia, figyelem és tisztelet. Ez a technika az egymással kölcsönös függésben élok vagy alá-fölérendeltség esetén alkalmazható a legeredményesebben.

Tárolt változat

Hurrá nyaralunk!

Forrás: Lege Artis, Lovas Zsuzsa
Megjelenés időpontja: 2011. július 19.

Végre itt a nyár, az üdülés, a pihenés ideje. Kiléphetünk a mókuskerékbol, nem bosszant, nem idegesít semmi. Együtt lehetünk szeretteinkkel, együtt élvezhetjük a nyár örömeit. Nem függünk senkitol, különösen nem fonökünktol, sem kollégáinktól. Végre 2 hétig azt csinálhatjuk, amit kedvünk tart. A gyerekeket sem kell nevelnünk, elvégre nekik is jár egy kis szabadság, nincsenek osztályzatok, nincs iskola, nincs megfelelési kényszer. Egész évben erre várunk, sokszor ez tartja bennünk a lelket. És persze minél jobban vágyunk rá, fantáziánk annál jobban kiszínezi.

Tárolt változat

A családi konfliktusok megoldásának 8 fontos eleme (Diana Mercer)

Forrás: Lege Artis
Megjelenés időpontja: 2011. július 19.
Az ismertetőt írta: Papp Tímea

Néhány részlet a szerző 2010-ben megjelent könyvéből: Making Divorce Work: 8 Essential Keys to Resolving Conflicts and Rebuilding Your Life, Penguin/Perigge

Tárolt változat

A mediációs készségek, életkészségek (Nancy Kaplan)

Forrás: Lege Artis
Megjelenés időpontja: 2011. május 30.
Az ismertetőt írta: Papp Tímea

A felnőttek többsége élete során azt tanulta meg, hogy a konfliktusok megoldásának a konfrontáció vagy a konfliktus elkerülése a hatékony útja. Ha ezek a módszerek nem váltják be a hozzájuk fuzött reményeket az elégedetlen és csalódott felek hosszú és kilátástalan küzdelembe bonyolódnak. Egyre többen látják be, hogy sokkal nagyobb előnyökkel jár, ha a vitáikat maguk oldják meg. Sőt, az is egyre nyilvánvalóbb, hogy a bírói döntések néha az eredeti konfliktusnál több veszekedést és gyulöletet szítanak.

A mediáció, mint konfliktuskezelési eszköz a társadalom sok területén mára már elfogadottá vált. Az iskolákban történő oktatása jelentős eredményt hozott az iskolai verekedések és erőszak csökkentésében.

Tárolt változat

Mi is az az empowerment és a mediátor hogyan tudja támogatni? (Donal O'READON)

Forrás: Lege Artis
Megjelenés időpontja: 2011. április 29.
Az ismertetőt írta: Papp Tímea

Egy-egy új kifejezés gyors és nagy ívű karriert fut be, bárhol is kezdjék el alkalmazni. Ez történt az empowerment-tel is. Manapság úton útfélén belebotlik az ember. Mivel nehezen fordítható magyarra gyakran helytelenül, az alkalmazó kénye-kedve szerint használják. A menedzser szakirodalomban találkozhattunk vele először. Ott sem értették sokáig, mára letisztult, és jelentése egyértelművé vált. Felelősségteremtést, felhatalmazást jelent, melynek során egy beosztott megkapja az adott feladat elvégzéséhez szükséges a jogosultságokat, információkat és erőforrásokat.

Tárolt változat

Milyen mediációt tanuljak?

Forrás: Lege Artis
Megjelenés időpontja: 2011. március 7.
Írta: Virág András

Sok mediáció iránt érdeklődő keres meg bennünket ezzel a kérdéssel. "Gazdasági, iskolai, válási, környezetvédelmi, munkahelyi mediátor szeretnék lenni, Önök képeznek gazdasági iskolai stb. mediátorokat? És ha nem, akkor hol lehet specifikus képzést szerezni?" Vannak cégek és képzőintézmények, akik speciális képzést hirdetnek. Mi magunk azon az állásponton vagyunk, hogy ha valaki mediátor szeretne lenni, akkor kezdje az alapoknál, kezdje az általános mediátori alapképzéssel.

Tárolt változat

Melyik mediátort válasszuk?

Forrás: Lege Artis
Megjelenés időpontja: 2011. március 7.
Az ismertetőt írta: Papp Tímea

Az Amerikai Egyesült Államokban a konfliktuskezelés legkedveltebb és legtöbbet alkalmazott módja a mediáció. Szakemberek sokasága hirdeti magát különböző fórumokon, de számos nagyvállalatnál alkalmaznak belső mediátorokat a munkahelyi problémák kezelésére.

Tárolt változat

Munkahelyi viták mediálása

Megjelenés időpontja: 2011. február 11.
Írta: Steve Mehta
Fordította: Papp Tímea

A bizonytalanság időszerű téma mai kiszámíthatatlan világunkban. Ha az emberek úgy érzik, elvesztették saját helyzetük fölötti kontrolljukat, hajlanak arra, hogy agresszióval, hamis magyarázatokkal vagy babonákkal reagáljanak. - állapították meg amerikai kutatók a Science című tudományos magazin legújabb számában. "Minél kevésbé tudják az emberek kontroll alatt tartani saját életüket, annál inkább mentális tornamutatványokkal próbálják visszanyerni az ellenőrzést" - mondta Adam Galinsky, az illinois-i Northwestern Egyetem vezetéstudománnyal foglalkozó kutatója. Galinsky szerint a biztonság érzése annyira fontos az emberek számára, hogy hiányát fenyegetésként élik meg.

Tárolt változat

Miben hasonlít, és miben különbözik a vezetői és mediátori tevékenység?

Forrás: Lege Artis
Megjelenés időpontja: 2011. február 11.
Írta: Lovas Zsuzsa

Ódzkodom az olyan megállapításoktól, hogy a vezető, mint coach, a vezető mint mediátor. A vezetői feladatkör széles skálán mozog, nem illik egyik részfeladatára sem beszűkíteni. A vezető komplex feladatot lát el kezdve a szakmai munkától, a gazdasági és adminisztratív feladatokon át az emberek irányításáig. Az irányítás, vagy finomabban fogalmazva az emberekkel való bánásmód központi szerepet foglal el a vezető tevékenységében. A jó vezető alaptulajdonságai a rugalmasság, nyitottság és tanulási vágy. Érdemes új módszereket megismerni és tanulni belőlük. A vezetői és mediátori tevékenység összehasonlítása segíti a vezetőt és mediátort abban, hogy mi az, amit átvehet a másik munkavégzéséből, és mik azok, amitől tartózkodnia kell. Az alábbi táblázat az összehasonlítás eredményeit mutatja.

Tárolt változat

Miért kell a vezetőknek értenie a pszichológiához?

Forrás: Lege Artis
Megjelenés időpontja: 2011. február 11.
Írta: Lovas Zsuzsa

Mi indokolja, hogy az általános műveltségen túl pszichológiai ismerettel rendelkezzenek a vezetők? Minden szakmában, minden munkakörben fontos, hogy végzője alaposan ismerje munkaeszközét. A vezető legfontosabb munkaeszköze saját és munkatársai személyisége. Ahhoz, hogy munkaeszközeivel jól tudjon bánni, ismernie kell törvényszerűségeit, működését.

Tárolt változat

Munkahelyi viták mediálása

Megjelenés időpontja: 2011. február 11.
Írta: Steve Mehta
Fordította: Papp Tímea

A bizonytalanság időszerű téma mai kiszámíthatatlan világunkban. Ha az emberek úgy érzik, elvesztették saját helyzetük fölötti kontrolljukat, hajlanak arra, hogy agresszióval, hamis magyarázatokkal vagy babonákkal reagáljanak. - állapították meg amerikai kutatók a Science című tudományos magazin legújabb számában. "Minél kevésbé tudják az emberek kontroll alatt tartani saját életüket, annál inkább mentális tornamutatványokkal próbálják visszanyerni az ellenőrzést" - mondta Adam Galinsky, az illinois-i Northwestern Egyetem vezetéstudománnyal foglalkozó kutatója. Galinsky szerint a biztonság érzése annyira fontos az emberek számára, hogy hiányát fenyegetésként élik meg.

Tárolt változat

A bizonytalanság hálójában

Forrás: Lege Artis
Megjelenés időpontja: 2011. január 13.
Írta: Lovas Zsuzsa

A bizonytalanság időszerű téma mai kiszámíthatatlan világunkban. Ha az emberek úgy érzik, elvesztették saját helyzetük fölötti kontrolljukat, hajlanak arra, hogy agresszióval, hamis magyarázatokkal vagy babonákkal reagáljanak. - állapították meg amerikai kutatók a Science című tudományos magazin legújabb számában. "Minél kevésbé tudják az emberek kontroll alatt tartani saját életüket, annál inkább mentális tornamutatványokkal próbálják visszanyerni az ellenőrzést" - mondta Adam Galinsky, az illinois-i Northwestern Egyetem vezetéstudománnyal foglalkozó kutatója. Galinsky szerint a biztonság érzése annyira fontos az emberek számára, hogy hiányát fenyegetésként élik meg.

Tárolt változat

Bizalom

Forrás: Lege Artis
Megjelenés időpontja: 2011. január 13.
Fordította: Papp Tímea

Főleg a szerető, elfogadó családban felnőtt emberek rendelkeznek a bizalom érzésével. Ez nem csoda, hiszen gyerekkoruktól kezdve megtapasztalták, hogy számíthatnak a másik emberre, ha bajba kerülnek, van, aki segítő kezet nyújt, nem kell félniük a becsapástól, a csalódástól.

Tárolt változat

Mediátori bizalom

Forrás: Lege Artis
Megjelenés időpontja: 2011. január 13.
Írta: Vargha Flóra

A bizalom elengedhetetlen a párkapcsolatokban, elengedhetetlen a szülők gyerek viszonyban, nem hiányozhat a munkahelyen, és természetesen a mediációs folyamatban is szükség van rá.

Ahogy Drake Bennett fogalmaz: ".az emberi társadalom bizalom nélkül működésképtelen. Kölcsönadunk dolgokat barátainknak, közlekedünk, remélve, hogy embertársaink nem gyilkos módon vezetnek, felszállunk olyan pilóták repülőgépeire, akiket azelőtt sohasem láttunk, és amikor valamit alá kell írnunk, szinte sosem olvassuk el az apró betűs részeket. Ha az emberek elkezdenék ellenőrizni mindennek és mindenkinek a hátterét akkor a mozdulatlanságig lelassulnák."

Tárolt változat

Projekt neve: Karácsony 2010. Hogyan éljük túl a Karácsonyt projektmenedzsment segítségével?

Forrás: Lege Artis

Megjelenés időpontja: 2010. december 2.

Írta: Vargha Flóra

Kedden intéznivalóm akadt a szomszédos bevásárlóközpontban. Sikerült lehetoségeimhez képest egészen gyorsan végezni. Mire azonban kiértem az épületbol és friss levegohöz jutottam éreztem meg, hogy mennyire ideges lettem. Nekem jöttek oldalról, (kétszer) hátulról belém toltak egy bevásárlókocsit és még a lábamra is léptek. El is gondolkodtam, mi lehet az oka annak, hogy kedden már mérhetetlen stressz és agresszió van az emberekben. Aztán rájöttem! Megint itt a Karácsony!

Tárolt változat

Konfliktusok a fa körül

Forrás: Lege Artis

Megjelenés időpontja: 2010. december 2.

Írta: Lovas Zsuzsa

Bár a karácsony tradicionális keresztény ünnep mára világszerte a szeretet ünnepeként tartjuk számon. Már az ünnepi elokészületek is felfokozott hangulatban zajlanak, sütés-fozés, ajándékvásárlás. Az ünnep összeforrt a fenyofa állítással, de összeforrt a magas elvárásokkal is. És mindenki arra számít, hogy karácsonyeste elsimulnak az ellentétek, szeretni fogjuk egymást, bensoséges légkör és hangulat uralkodik.

Tárolt változat

Hogyan tud megbocsátani?

Forrás: Lege Artis

Megjelenés időpontja: 2010. december 2.

Írta: Papp Tímea Vivien Scott nyomán

Múlt héten az unokahúgommal vitatkoztam a megbocsátásról. Azt próbáltuk meghatározni, hogy mi a megbocsátás. Gyorsan kiderült, könnyebb leírni, hogy mi nem az, mint meghatározni, hogy mi igen. És ez elgondolkodtatott.

Tárolt változat

Milyen mediációs szemléletet kövessen a mediátor?

Forrás: Mediációs Szakmai Fórum

Megjelenés időpontja: 2010. november 10.

Írta: Papp Tímea

A hazai mediátor képzés során leginkább egy mediációs szemlélet terjedt el, a segítő, azaz facilitatív mediáció. Ennek ellenére a világ számos részén különböző mediációs szemléletek uralkodnak. Jelen cikkünkben ezeket a szemléleteket és megközelítéseket ismertetjük.

Tárolt változat

Hallgatóink kérdezték: Hogyan segítheti a mediátort az önismeret?

Forrás: Mediációs Szakmai Fórum

Megjelenés időpontja: 2010. november 10.

Írta: Novák Kata

"Gnothi szeauton", azaz "Ismerd meg önmagad!" olvasható a delphoi jósda bejárata felett. Amikor a delphoi paptól jövendőmondást kértek az emberek, a bölcs jós azt felelte: "Ismerd meg önmagadat és tudni fogod a sorsodat, mert a sorsod Te vagy. Nem külső erők uralkodnak rajtad, az istenek benned vannak, és jellemed, személyiséged alakítja, formálja jövődet. Változtass magadon és változni fog a sorsod is! Fogadd el magadat, és el tudod majd fogadni sorsodat is."

Tárolt változat

Új módszerek, új lehetőségek a konfliktusok kezelésében

Forrás: Mediációs Szakmai Fórum

Megjelenés időpontja: 2010. október 5.

Írta: Lovas Zsuzsa

Több ízben felmerült a kérdés, mi a különbség a mediáció és a helyreállító igazságszolgáltatás, angol nevén restorative justice között. A restorative technikákat főleg valamilyen rossz cselekedet, leggyakrabban bűncselekmény elkövetése esetén alkalmazható. A módszer lényege a tettes-áldozat közös megbeszélése a "tettről", és az áldozat valamilyen szintű kompenzálásában rejlik.

Tárolt változat

Hallgatóink kérdezték: Hogyan tud pártatlan maradni a mediátor?

Forrás: Mediációs Szakmai Fórum

Megjelenés időpontja: 2010. október 5.

Írta: Lovas Zsuzsa és Novák Kata

Résztvevőink akár saját tapasztalataikból, akár a szituatív játékok eredményeiből pontosan érzik, hogy a pártatlanság megőrzése hihetetlenül nehéz feladat. Az első benyomás "feltalálása" óta tudjuk, hogy mennyire meghatározó, hogy kit látunk szimpatikusnak és kit ellenszenvesnek. Kezdő mediátorok sokszor megriadnak attól a feladattól, hogy szimpátiájukat elnyomják magukban, vagy éppen az tűnik nehéznek számukra, hogy egy ellenszenves ember mellé álljanak.

Tárolt változat

Tíz dolog, amivel konrollálhatja munkahelyi konfliktusait

Forrás: Mediációs Szakmai Fórum

Megjelenés időpontja: 2010. október 5.

Írta: Vivian Scott; Fordította: Papp Tímea

Nézzünk szembe a ténnyel, több időt töltünk azokkal az emberekkel, akikkel együtt dolgozunk, mint a családunkkal vagy a barátainkkal. Néha, ha szerencsések vagyunk, a munkatársunk a legjobb barátunk. De még a legszerencsésebb helyzetben sem szokatlan, hogy három asztallal odébb már olyan kolléga ül, akinek legszívesebben ellátná a baját, amint találkozik vele. A munkahelyi bizonytalanság feszültségének is betudható, hogy a legkisebb véleménykülönbség is robbanást okozhat. Fontos, hogy miképpen cselekszik, ha munkahelyi konfliktussal találkozik. A feszültségek elcsendesítésére kidolgozott módszerek javítják a munkahelyi kapcsolatokat és segítik az igények kielégítését. De mit tehet, ha minden erőfeszítése ellenére sem tudja megoldani a problémát?

Tárolt változat

Hasznos tanácsok a válságkezelo HR stratégia kialakításához

Forrás: HRportál

Megjelenés időpontja: 2010. augusztus 4.

A Lege Artis kutatása arra kereste a választ, mennyire befolyásolták a válság hatásai a hazai kis- és középvállalkozások napi munkamenetét, és milyen változtatásokra volt szükség a cégek fennmaradásának érdekében.

A teljes cikk eredeti környezetében        Tárolt változat

Nekünk válság kell

Forrás: FigyeloNet

Megjelenés időpontja: 2010. július 29.

A kisebb cégek jól jöhetnek ki a válságból, hiszen a kezdeti sokk után nott a cégen belüli összetartás, erosödött a lojalitás és az innovációs hajlam - derül ki a Figyelo, a Lege Artis és a Volksbank közös felmérésébol.

A teljes cikk eredeti környezetében        Tárolt változat

Az eredményesség humán oldala

Forrás: Lege Artis

Megjelenés időpontja: 2009. november 24.

Az együttműködés, az információáramlás biztosítása, valamint a vezetési módszerek hiányosságai jelentik humán oldalról a legfőbb akadályt a növekedő kis- és középvállalkozások számára - állítja vezetési tanácsadó szerzőnk.

Tárolt változat

Mostanában olyan stresszes vagyok

Forrás: Lege Artis

Megjelenés időpontja: 2009. július 21.

Hányszor mondjuk el ezt a mondatot? De vajon tisztában vagyunk vele, hogy mi is a stressz? És, hogy mi váltja ki?
Selye János, a stressz világhíru magyar kutatója mondta, "Mindenkinek van, mindenki beszél róla, mégiscsak kevesen vették a fáradtságot, hogy utánanézzenek, valójában mi is a stressz."
A kissé elcsépelt címbéli mondat nagyjából a "folyamatos feszültségben élek"-kel azonosul a fejünkben. Ez azonban csak féligazság.  

Tárolt változat

A motivációs levél megírásának fortélyai

Forrás: HRportal

Megjelenés időpontja: 2009. július 6.

Az önéletrajz írás olyan, mint a divat. Régen úgy kezdődött: születtem ekkor és ekkor, apám és anyám neve. Manapság már az amerikai önéletrajz a trend, a jelenből megyünk visszafelé. Lényeges, hogy korrekt legyen, de az igazi kulcs a motivációs levél.

A teljes cikk eredeti környezetében        Tárolt változat

 

Már lehet jelentkezni a régiós pályainformációs tanácsadóknál!

Forrás: HRportal

Megjelenés időpontja: 2009. június 5.

A lassan végéhez érkező projekt keretén belül országosan közel háromszáz pályainformációs tanácsadót képzett az elbocsátásra kerülő dolgozók támogatására a Lege Artis Tanácsadó és Oktató Felnőttképzési Intézmény a Szakszervezetek Gazdaság és Társadalomkutató Intézetével (SZGTI) karöltve - derül ki a szervezet sajtóközleményéből.

A teljes cikk eredeti környezetében        Tárolt változat

 

Vezetői gyorstalpaló az outplacementről

Forrás: HRportal

Megjelenés időpontja: 2009. március 16.

Emberséges elbocsátás címmel konzultációt indít a Lege Artis Felnottképzési Akkreditációs Intézmény vezetőknek és HR szakembereknek - áll a lapunknak eljuttatott közleményben.

A teljes cikk eredeti környezetében        Tárolt változat

 

Hálót adj, ne halat!

Forrás: HRportal

Megjelenés időpontja: 2009. február 11.

A Lege Artis Tanácsadó és Oktató Felnőttképzési Intézmény szakmai irányításával indul az SZGTI országos pályatanácsadói képzése. A projekt célja a létszámleépítésben érintett vállalatok dolgozóinak támogatása.

A teljes cikk eredeti környezetében        Tárolt változat

 

Pályatanácsadó képzés indult szakszervezetiseknek

Forrás: Origo Hírportál

Megjelenés időpontja: 2009. február 11

Országos pályatanácsadói képzés indult a Szakszervezetek Gazdaság- és Társadalomkutatási Intézete (SZGTI) szervezésében. A képzés célja, hogy a szakszervezeti vezetők és aktivisták segítsék a leépítésben érintett dolgozókat az újrakezdésben.

A teljes cikk eredeti környezetében        Tárolt változat

 

Konfliktuskezelés felsőfokon

Forrás: Origo Hírportál

Megjelenés időpontja: 2009. január 15.

Konfliktus itt is, ott is. Az iskolában összeveszünk barátainkkal, a tanárok nem értenek minket. Aztán hazamegyünk és jöhetnek a szülőkkel vívott párharcok. Majd véget érnek az iskolás évek, és kikerülünk az életbe. Ahol még komolyabb összetuzések várnak ránk, amelyek akár bíróságon is végződhetnek. Hogy ne így legyen, tanuljunk mediációt!

A teljes cikk eredeti környezetében        Tárolt változat

 

Ha per, akkor legyen per!

Forrás: Index hírportál

Megjelenés időpontja: 2007. szeptember 25.

Magyarországon lassan össznépi hobbivá válik a pereskedés, pedig más módja is van a viták rendezésének többek között családi, gazdasági, környezetvédelmi és 2007 eleje óta büntetőügyekben is. A mediáció lényegében peren kívüli megegyezés, amelynek során a felek egy pártatlan közvetítő, a mediátor segítségével kölcsönösen elfogadható megoldást találhatnak.

A teljes cikk eredeti környezetében        Tárolt változat

 

Fél-vezetők

Forrás: FigyelőNet

Megjelenés időpontja: 2007. augusztus 2.

A vezetési módszerek hiányosságai mellett a nem túl hatékony együttműködés és információáramlás nehezíti humán oldalról a kis- és középvállalkozások növekedését.

Tárolt változat

 

Mindennapi indulatok

Forrás: FigyelőNet

Megjelenés időpontja: 2006. november 9.

Van két tábor Magyarországon, ám a határ nem jobb- és baloldal között húzódik, hanem azok között, akik az igazság egyedüli birtokosának képzelik magukat, és akik nem.

Tárolt változat


Iratkozzon fel hírlevelünkre

Aktuális képzések

Mediátor alapképzés
Időpont: egyeztetett időpontban

Haladó mediátor képzés

Időpont: egyeztetett időpontban

Továbbképzés mediátoroknak
Képzés 1.: egyeztetett időpontban
Képzés 2.: egyeztetett időpontban

Szupervízió
Időpont: egyeztetett időpontban

Szakmai cikkek

A párbeszéd művészete és a mediáció jövője
Papp Tímea, Lege Artis.

Miért fontos a megbeszélés?
Papp Tímea, Lege Artis.